Letecké společnosti předpovídají rekordní léto

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay
Life 21. 04. 2024

Letecké společnosti předpovídají rekordní léto

Ačkoli se letecký průmysl v poslední době ocitl v centru pozornosti kvůli řadě bezpečnostních rizik, nic nenasvědčuje tomu, že by poptávka po letech klesala. Informuje o tom web CNBC.

United Airlines přepraví letos v létě rekordní počet cestujících, prohlásil obchodní ředitel tohoto dopravce Andrew Nocella. „Evidujeme rekordní jarní a letní cestovní sezónu, přičemž 11 nejúspěšnějších prodejních dnů v naší historii připadá na tento kalendářní rok, doplňuje generální ředitel Delta Air Lines Ed Bastian.

Poptávka po letecké dopravě je odolná i navzdory přetrvávající inflaci, která zatěžuje rozpočty domácností, a také přes řadu závažných bezpečnostních problémů. Veřejná a regulační kontrola tohoto odvětví narostla poté, co z letadla Boeing vyletěl uzávěr dveří. To vyvolalo další bezpečnostní krizi společnosti Boeing a zpomalilo její dodávky nových strojů leteckým společnostem.

Samotná společnost United Airlines prochází bezpečnostní prověrkou u Federálního úřadu pro letectví po několika letošních incidentech, a to včetně pneumatiky, která vypadla z jednoho z jejích starších Boeingů 777.

Každopádně poptávka po mezinárodních letech a oživení firemního cestování pomohly globálním dopravcům. Předpovědi společností Delta i United za druhé čtvrtletí překonaly odhady Wall Streetu. Zákazníci jsou ochotni připlatit si za první třídu a další nadstandardní služby.

Andrew Nocella k tomu uvedl, že by letecké společnosti mohly ještě více segmentovat přední část letadla, podobně jako to udělaly některé z nich s ekonomickou třídou. Delta mezitím informovala, že růst příjmů z prémiových letů již několik let převyšuje tržby z těch standardních.

Společnosti Delta, United a American oznámily modernizaci business třídy a také zařazení více letištních salónků, aby vyhověly rostoucímu počtu cestujících, kteří jsou ochotni připlatit si za dražší letenky nebo elitní status.

Autor: Petr Pláteník

Další články