Česko zaostává za Polskem. Chybí letiště a dálnice, pocítíme to na turismu i průmyslu, říká hoteliér

Foto zdroj: FocusOn
Byznys 24. 09. 2024

Česko zaostává za Polskem. Chybí letiště a dálnice, pocítíme to na turismu i průmyslu, říká hoteliér

Tržby ve výši dvou miliard korun a dva miliony hostů ročně dělá z CzechInn Hotels největší českou hotelovou síť. Majitel sítě, Jaroslav Svoboda, v pořadu Big Deal otevřeně zhodnotil postcovidové hotelnictví, regulaci Airbnb nebo třeba nedostatky v české infrastruktuře, která brání v dalším rozvoji turismu i průmyslu u nás.

Majitel hotelové sítě Czech Inn Hotels, Jaroslav Svoboda, se v rozhovoru pro pořad Big Deal na FocusOn.cz věnoval aktuálním výzvám a trendům v hotelnictví. Vyjádřil se k postcovidovému oživení cestovního ruchu, problémům české infrastruktury a neřešené regulaci Airbnb. Také odhalil plány na expanzi své hotelové sítě do Polska a dalších zemí východní Evropy.

Čísla se vrací, ale situace není růžová

Podle Jaroslava Svobody se počet turistů v České republice po pandemii vrátil na předcovidovou úroveň, ale rozdíly jsou výrazné mezi regiony a Prahou. „Statistiky ukazují, že se počet hostů vrátil na úroveň před covidem, což je pozitivní, ale obor cestovního ruchu jako celek stále nemá ustláno na růžích,“ říká Svoboda. Hotelová síť Czech Inn Hotels, kterou vlastní, zaznamenala lepší výsledky než před covidem, ale situace v Praze je podle něj složitější než v regionech. 

Svoboda také hovořil o změně cestovních zvyklostí po pandemii. Dnes lidé upřednostňují kratší, ale častější dovolené. „Místo jedné dlouhé dovolené si hosté dopřejí tři nebo čtyři kratší výlety v průběhu roku, což pomáhá udržovat statistiky na růstové trajektorii,“ vysvětluje.

Poláci nás předběhli díky infrastruktuře

Jaroslav Svoboda ve svém rozhovoru kladl důraz na srovnání České republiky s Polskem, které podle něj udělalo výrazný krok vpřed v rozvoji infrastruktury. „Polsko je dnes na tom podstatně lépe než Česká republika. Vybudovali si dálnice, moderní stadiony, rychlejší vlaky a letiště. Každé větší město v Polsku má fungující letiště, odkud létají do celého světa,“ popisuje s obdivem. Na srovnání uvedl plánované nové polské letiště mezi Varšavou a Lodží, které by mělo odbavit až 100 milionů lidí ročně. Pro porovnání, pražské letiště obslouží zhruba 13 milionů cestujících ročně.

Svoboda přiznal, že Czech Inn Hotels zvažuje expanzi do Polska a již jedná o možném nákupu hotelů ve Varšavě, Lodži a Krakově. „Polsko neskončilo s tím, co už udělalo. Stále investují do infrastruktury a to je přesně to, co nám v České republice chybí,“ říká s tím, že pokud Česká republika nezačne rychle investovat do dopravní infrastruktury, ztratí svou konkurenceschopnost nejen v oblasti cestovního ruchu, ale i v průmyslu.

Bez dálnic a letišť ztrácíme

Klíčem k úspěchu je podle Svobody rychlá a strategická výstavba infrastruktury, která by pomohla oživit nejen turismus, ale i průmysl a ekonomiku obecně. „Infrastruktura je základem všeho. Jsou to obchodní cesty, které přinášejí bohatství. Česká republika musí rychle dokončit dálnice, investovat do rychlejších vlaků a rozšířit síť letišť,“ říká Svoboda a připomíná, že v České republice sice existuje šest mezinárodních letišť, ale skutečně plně funkční je pouze jedno, pražské.

Kritiku směřuje také na absenci přímého spojení mezi pražským letištěm a centrem města. „Praha stále nemá vlakové spojení mezi letištěm a centrem. Přitom by stačilo prodloužit metro ze Zličína a tento problém by byl vyřešen,“ podotýká. Dále zmiňuje, že komplikovaná doprava turistům zbytečně ztěžuje pohyb po městě a snižuje celkovou atraktivitu Prahy jako turistické destinace.

Regulace chybí, ztrácíme kontrolu nad turistickým trhem

Dalším zásadním problémem, který Jaroslav Svoboda vnímá, je neřešená regulace Airbnb v České republice. „Nemám nic proti tomu, aby si hosté vybrali, zda chtějí bydlet v hotelu nebo v bytě bez služeb. Ale problém je, že tomuto segmentu chybí jakákoli pravidla,“ říká Svoboda. Upozorňuje, že absence regulace vede k nárůstu problémového chování, například večírků, které ruší místní obyvatele, a současně stát přichází o daně a poplatky.

Podle Svobody se v bytech pronajímaných přes Airbnb ubytuje až třetina všech turistů v Praze, což má výrazný dopad na ceny nemovitostí a nájmů. „V době, kdy v Praze zoufale chybí byty, Airbnb tento problém ještě zhoršuje. Zdražuje ceny nájmů i bytů, což není dlouhodobě udržitelné,“ varuje Svoboda. Podle něj je řešení jednoduché: zavést pravidla, která by stanovovala jasné podmínky pro komerční pronájmy, aby byly zdaněny stejně jako hotely.

Vlastní lidi si musíme vychovat

Jaroslav Svoboda se také zaměřil na téma zaměstnanosti a problémů s náborem pracovní síly v hotelnictví. Česká republika má dlouhodobě jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropě, což podle Svobody ztěžuje získávání kvalifikovaných pracovníků. „My v Czech Inn Hotels se nespoléháme na nic a na nikoho. Vychováváme si vlastní lidi. Dáváme příležitost mladým lidem, kteří u nás začínají jako číšníci, recepční a postupně se mohou vypracovat na manažerské pozice,“ vysvětluje Svoboda.

V posledních letech ale většinu zaměstnanců tvoří cizinci, především z Ukrajiny a dalších zemí východní Evropy. „Dříve jsme zaměstnávali výhradně Čechy, dnes je situace jiná. Pracujeme s Ukrajinci a dalšími zahraničními pracovníky. Je důležité, aby naši zaměstnanci mluvili česky a anglicky, což vyžaduje určitou snahu z jejich strany,“ dodává.

Expanze do východní Evropy

Svoboda také odhalil plány na další expanzi své hotelové sítě, která zahrnuje téměř 30 hotelů s kapacitou 8000 lůžek. Kromě České republiky se Czech Inn Hotels zaměřují na expanzi do východní Evropy, konkrétně do Polska, Gruzie, Arménie a Maďarska. „Na východě vidíme velký potenciál, a to nejen kvůli blízkosti našich jazyků, ale i kvůli vyšší poptávce po kvalitních službách,“ říká Svoboda.

V současnosti Czech Inn Hotels ročně ubytuje kolem dvou milionů hostů a dosahuje tržeb ve výši dvou miliard korun. Podle Svobody je cílem nadále rozšiřovat hotelovou síť a posilovat pozici nejen na českém trhu, ale i v zahraničí.

Pusťte si celý podcast nebo video a zjistíte:

  • Jaké konkrétní plány má Czech Inn Hotels v Polsku a dalších zemích východní Evropy.
  • Jak Jaroslav Svoboda vidí budoucnost regulace Airbnb v Praze a co by mělo být zavedeno.
  • Jak může infrastruktura v České republice ovlivnit nejen turismus, ale i průmysl.
  • Proč je dnes hotelnictví pro mladé atraktivní a jakou budoucnost nabízí.
  • Jak se proměnily cestovní zvyklosti po pandemii a co to znamená pro český cestovní ruch.

Autor: redakce

FocusOn je zpravodajský web zaměřený na nové trendy v ekonomice s důrazem na využívání moderních technologií.

Další rozhovory