Pouť šel s MMA zápasníkem Procházkou. Na konci jsme brečeli, říká konopný aktivista

Foto zdroj: FocusOn.cz
Life 30. 09. 2024

Pouť šel s MMA zápasníkem Procházkou. Na konci jsme brečeli, říká konopný aktivista

Jiří Stabla, muž mnoha talentů, prošel neobyčejnou životní cestou. Od pulzujícího života DJ na Ibize, přes konopný aktivismus, až po opakovanou pouť na slavné Svatojakubské cestě. „Z této cesty se nikdo nevrátí stejný,  říká v pořadu Avocado a ukazuje, jak spojit hudbu, léčivé rostliny a duchovní růst v jeden jedinečný příběh, kterým nyní inspiruje mnohé Čechy.

„Po téhle cestě se každému změní život a je to pravda,“ říká Jiří a s nadšením sdílí, jak mu tato pouť pomohla najít nový směr v životě. Nyní stojí před další velkou výzvou – cestou do Kalifornie, kde se chystá setkat s největšími světovými konopnými aktivisty. Jak ale tento muž z Havířova přešel od DJ pultu k takto hlubokému životnímu poslání?

Kořeny v Havířově nezapírá, Havířov je totiž město mladých

Jiří Stabla, rodák z Havířova, nikdy nezapomíná na své kořeny. „Havířov je nejmladší město v zemi a je plné energie a života. Máme dvě přehrady a říká se, že nejkrásnější dívky pochází právě odsud. Ostatně i slavný David Pastrňák je z Havířova,“  směje se Jiří, když popisuje své rodné město.

Právě v Havířově začala Jiřího cesta k úspěchu, když se ponořil do hudební scény. První kroky vedly na ostravskou Stodolní ulici, kde si jako DJ začal budovat jméno. „Začal jsem s house music, protože na Stodolní to bylo o house. To mi otevřelo dveře k větším příležitostem a nakonec mě to dostalo až na Ibizu,“  vzpomíná Jiří. 

Ibiza, proslulý ráj pro milovníky elektronické hudby, se na jedenáct let stala jeho druhým domovem. Právě zde hrál ve slavném klubu Space, který byl několikrát zvolen nejlepším klubem světa. „Hrál jsem ve Space, což byl můj největší úspěch v hudební kariéře. Tato zkušenost mi otevřela dveře nejen k profesionálnímu uznání, ale i k setkáním s lidmi z celého světa,“  dodává Jiří.

Konopí je lidská spása, v Česku to stále nechápou

Po letech na Ibize se Jiří vydal na cestu, která byla zcela jiná než ta hudební. Postupně objevil léčivé účinky konopí, a to jej přivedlo k jeho novému životnímu poslání – šíření povědomí o konopí a jeho potenciálu v oblasti zdraví. „Když jsem viděl, co konopí dokáže s lidmi, uvědomil jsem si, že moje poslání je pomáhat. Setkal jsem se s pacienty, kteří trpěli třesem, a po použití konopí se zklidnili. V ten moment jsem si řekl, že to je pomoc, kterou chci dělat.“  Jiří také provozuje v Praze konopnou lékárnu, díky které mohou lidé okusit léčebné účinky konopí.

Jiří se rychle vrhl do světa konopného aktivismu a podnikání. Vyrábí masti a oleje, které jsou oceňovány po celém světě. Jeho přístup však není jen o léčbě, ale o komplexním pochopení, jak může konopí pomoci lidskému tělu. „Konopí je lidská potrava. Semínka, oleje – to všechno je důležité pro náš mikrobiom. Po tisíce let jsme to užívali a dnes nám to chybí,“  vysvětluje s nadšením.

Svatojakubská cesta je hlavně o sebepoznání

Jedním z klíčových momentů, který ovlivnil Jiřího přístup k podnikání i aktivismu, byla Svatojakubská pouť, známá také jako Camino de Santiago. Tuto slavnou cestu, která vede do španělského Santiaga de Compostela, absolvoval Jiří dvakrát a chystá se na třetí výpravu. „Svatojakubská cesta ti ukáže, kým doopravdy jsi,“  říká Jiří o této pouti, kterou rozhodně nevnímá jako turistickou atrakci, ale především jako hlubokou duchovní zkušenost. „Po cestě se každému změnil život a je to pravda. Po té první jsem ani nešel na žádný podcast, protože jsem si říkal, jestli jsem se z toho, co jsem tam viděl, náhodou nezbláznil.

Jiří zdůrazňuje, že Svatojakubská cesta je pro každého poutníka jiná. I když cestoval s přítelkyní a kamarádem – bojovníkem Jiřím Procházkou, je to podle něho cesta především o samotě. „Vždy tu cestu půjdeš sám. První hodinu se budete bavit, ale pak už každý půjde sám se svými myšlenkami,“ popisuje. Cesta ho naučila odhodlání, trpělivosti a pokoře. Je to fyzická i duševní výzva, kterou zvládne podle Jiřího každý, kdo je připraven čelit nejen fyzickým obtížím, ale i vlastním vnitřním démonům. „Každý, kdo může chodit, ji zvládne. Ale musíš být etický, jinak tě to zraní a nedojdeš.

Fyzická příprava překoná strach z cesty

Svatojakubská cesta není jen duchovní poutí, ale i fyzickou výzvou. Jiří se o své zážitky rád dělí a říká, že klíčem je nepřetěžovat se a dbát na správnou přípravu. „Ujde to každý. Každý druhý, třetí den jsem si říkal, co jsem to udělal, že jsem šel, ale pak vidíš babičky, kterým je devadesát a jdou svou Svatojakubskou cestu. Jdou pomalým krokem, aby se modlily – v ten moment se ti chce běžet, abys je podpořil,“  vzpomíná.

I fyzická stránka poutě je podle Jiřího nezanedbatelná. Zdravotní přínosy této pouti jsou obrovské. „Když mě po první cestě viděl můj lékař, byl úplně v šoku. Řekl mi: Kdyby tu cestu šli všichni moji pacienti, nikdo by neměl artrózu,“  směje se Jiří.

Co si vzít s sebou a jak zůstat v bezpečí?

Kromě fyzické a duchovní výzvy je Svatojakubská cesta také praktickým testem. Jiří doporučuje pečlivě vybírat, co si s sebou vzít, protože každé kilo navíc vás po několika dnech začne tížit. „Vybírejte lehké boty, správné oblečení a hlavně nezapomeňte na vodu. Mnozí předpokládají, že budou mít občerstvení na každém rohu, ale realita je jiná – ne vždy je všechno otevřené, a to hlavně v noci.“  Jiří absolvoval i noční výpravu, díky které poznal pouť z jiné strany. „Jdete sami se sebou v lesích. Čekáte zvěř, přemýšlíte, jestli jste byli hodní. Znáte ty biblické příběhy, které se tam dějí.

Co se týká bezpečnosti, Jiří zmiňuje, že cesta může být náročná i z hlediska setkání s lidmi, kteří nejsou vždy přátelští. „Ne všichni, koho potkáte, jsou poutníci. Někdy se u místních setkáváte s odporem, protože nejsou vždy nadšení z přílivu turistů,“  varuje.

Svatojakubská cesta je nový fenomén na sociálních sítích

Pouť získala v posledních letech obrovskou popularitu, a to i díky sociálním sítím. Influencerky na TikToku a Instagramu často sdílejí své zážitky z pouti, což přispívá k její rostoucí atraktivitě. „Vidím, jak je cesta populární na sociálních sítích. Spousta lidí ji dnes absolvuje i kvůli trendu, ale pro mě to není jen módní záležitost,“ říká Jiří. Ačkoli je rád, že se cesta dostává do širšího povědomí, připomíná, že skutečná hodnota Svatojakubské cesty je hlubší a někde úplně jinde. „Pro mě je to především duchovní očista, není to jen něco, co si nafotím na Instagram,“  dodává na závěr.

Pusťte si celý rozhovor a zjistíte:

  • Jak Jiří Stabla, konopný aktivista a DJ, kombinuje hudbu, léčivé rostliny a duchovní růst ve své životní cestě.
  • Jaká inspirace ho čeká v Kalifornii, kde se plánuje setkat s největšími světovými konopnými aktivisty.
  • Proč Svatojakubská cesta změní každého, kdo ji projde, a jak hluboká duševní očista ovlivnila jeho život.
  • Jak Jiří Stabla spojuje své havířovské kořeny s úspěchem na mezinárodní scéně, od DJského působení na Ibize až po konopný aktivismus.
  • Jak fyzická i duševní příprava na Svatojakubskou cestu může překonat strach z výzev, které tato slavná pouť přináší.

Autor: redakce

FocusOn je zpravodajský web zaměřený na nové trendy v ekonomice s důrazem na využívání moderních technologií.

Další rozhovory