Plynař vs tepelný čerpadlář: Překvapivé shody v pohledu na budoucnost

Foto zdroj: FocusOn.cz
Ekologie 04. 10. 2024

Plynař vs tepelný čerpadlář: Překvapivé shody v pohledu na budoucnost

Tepelné čerpadlo se vyplatí jen za některých okolností, navíc se jejich majitelům zvýšila cena za provoz. Na druhou stranu v české energetické politice hraje stále větší roli ekologické vytápění. Tepelná čerpadla se stávají klíčovým prvkem této proměny. V obsáhlé diskusi mezi Pavlem Janečkem, bývalým šéfem Pražské plynárenské, a Radkem Červínem, předsedou Asociace tepelných čerpadel, se probíraly nejen technické aspekty a konkrétní data, ale také vliv legislativy na rychlý rozvoj tohoto trhu. 

Diskusi zahájil Pavel Janeček otázkou, jakým způsobem by se mělo uvažovat o vytápění při stavbě nových domů. Novostavby, jak zdůraznil Radek Červín, nabízejí jedinečnou příležitost k integraci nejmodernějších technologií. „Tepelná čerpadla jsou ideálním řešením pro novostavby, protože majitelé mohou celý systém vytápění a chlazení navrhnout od začátku tak, aby byl co nejefektivnější. Například kombinace podlahového nebo stropního vytápění s tepelným čerpadlem nabízí nejen nízké provozní náklady, ale i vysoký komfort pro obyvatele,“ říká Červín.

Janeček zdůraznil, že tepelná čerpadla nejsou pouhým módním trendem, ale skutečnou investicí do budoucnosti. „Zvažte, že se bavíme o investici, která bude sloužit 20 až 30 let. Pokud dům postavíte tak, aby měl nízkou spotřebu energie a využíval technologie jako tepelná čerpadla, budete mít nejen nižší účty, ale i vyšší hodnotu nemovitosti,“ poznamenal Janeček.  

Oba odborníci se shodli, že novostavby by měly být koncipovány tak, aby byly co nejvíce energeticky efektivní. To zahrnuje nejen samotná tepelná čerpadla, ale i další prvky, jako je kvalitní izolace, větrací systémy a případná kombinace s fotovoltaikou. Podle Červína dává instalace tepelného čerpadla v novostavbě vždy smysl, protože je možné systém navrhnout kompletně na míru a přizpůsobit ho konkrétním potřebám.

Tepelné čerpadlo ve starých domech? Jde to, ale… 

V diskusi se Pavel Janeček následně zaměřil na otázku rekonstrukcí starších domů, které tvoří velkou část bytového fondu v Česku. „Jedna věc je instalace tepelného čerpadla do novostavby, kde máte volné ruce, ale co když chcete modernizovat starší, nezateplený dům? Jaké možnosti mají takové domácnosti?“ ptal se Janeček.  

Radek Červín připustil, že u rekonstrukcí je situace složitější, ale rozhodně ne neřešitelná. „Starší domy představují výzvu, protože tam nemůžete vždy měnit topný systém od základů. Nicméně i v těchto případech mohou být tepelná čerpadla dobrým řešením, pokud se vše správně navrhne a optimalizuje. Když má dům vysoké tepelné ztráty, je důležité uvažovat o tom, zda je možné systém vhodně doplnit – například zateplením, výměnou oken nebo rekonstrukcí stávající otopné soustavy,“ vysvětluje Červín.

Janeček však upozornil, že ne každý starší dům je vhodný pro instalaci tepelného čerpadla, aniž by prošel zásadnější modernizací. „Musíme si uvědomit, že tepelná čerpadla jsou skvělá technologie, ale mají svá omezení. Pokud máte starou otopnou soustavu s radiátory nastavenými na 80 až 90 °C, tepelná čerpadla zde nebudou fungovat efektivně. Je důležité, aby každý majitel zhodnotil, zda má smysl investovat nejdříve do zateplení a až poté do nového zdroje vytápění,“ dodal.

Červín zdůraznil, že při rekonstrukcích je zásadní přístup k celému projektu: „Ideální by bylo, kdyby se majitelé starších domů zaměřili na komplexní renovaci – zateplení fasády, výměnu oken a případně modernizaci topné soustavy. Tím by mohli snížit celkovou potřebu tepla a zefektivnit provoz tepelného čerpadla.“

Legislativa jako hybná síla: Jak ovlivňuje trh?  

Během diskuse se Pavel Janeček obrátil na legislativní rámec a otázku, jakým způsobem Evropská unie ovlivňuje český trh s tepelnými čerpadly. „Evropská unie nastavila ambiciózní cíle v oblasti dekarbonizace a postupného odstavování uhelných elektráren. To bude mít zásadní vliv nejen na energetický mix, ale i na vytápění domácností. Jak se na tento vývoj díváte z pohledu Asociace tepelných čerpadel?“ ptal se Janeček.

Radek Červín připustil, že legislativní tlak může přinést pozitivní výsledky, ale zároveň varoval před příliš rychlými změnami. „Plán Evropské unie na odstavování uhelných elektráren, které tvoří přes 40 % našeho energetického mixu, je obrovská výzva. Pokud se to nepodaří sladit s rozvojem obnovitelných zdrojů a modernizací energetické infrastruktury, může to způsobit problémy. Nicméně, pokud budou podmínky správně nastaveny, tepelná čerpadla mohou hrát klíčovou roli v tomto přechodu,“ řekl Červín.

Janeček upozornil na důležitost stability energetické sítě: „Pokud skutečně odstavíme uhelné elektrárny a budeme chtít nahradit tuto kapacitu obnovitelnými zdroji a tepelnými čerpadly, musíme zajistit, aby byla síť dostatečně robustní. V opačném případě hrozí riziko, že nebudeme mít dostatek energie na pokrytí všech potřeb.“

Statistiky nahrávají tepelným čerpadlům

Radek Červín v diskusi uvedl konkrétní statistiky o rozvoji trhu s tepelnými čerpadly. „Jen v roce 2022 bylo v České republice instalováno přes 50 000 nových tepelných čerpadel, což představuje meziroční nárůst o více než 30 %. Tento růst ukazuje, že lidé začínají vnímat výhody této technologie,“ uvedl Červín.  

Pavel Janeček zdůraznil, že tento růst je zásadní pro celkovou dekarbonizaci české energetiky. „Když se podíváte na to, jakým tempem se zvyšuje počet instalací, je jasné, že tepelná čerpadla budou hrát klíčovou roli v budoucím energetickém mixu. Nicméně, musíme být opatrní, abychom nezapomněli na další aspekty, jako je dostupnost energie, stabilita sítě a kvalita instalací,“ varoval Janeček.

Červín také zmínil, že ne všechny instalace probíhají bez problémů: „Bohužel se s růstem poptávky objevují i firmy, které nemají dostatečné zkušenosti s instalací tepelných čerpadel. To vede k problémům, kdy špatně instalované systémy nefungují efektivně a klienti jsou zklamaní.“

Janeček k tomu dodal: „Tepelná čerpadla jsou složitější technologie, než si mnozí myslí. Je důležité vybírat zkušené dodavatele a dbát na kvalitu instalace. V opačném případě se může stát, že nebudete schopni dosáhnout očekávaných úspor.“

Vliv cen energií na provoz tepelných čerpadel  

Jedním z klíčových témat diskuse byla otázka vlivu rostoucích cen energií na provoz tepelných čerpadel. Pavel Janeček upozornil na to, že v roce 2024 došlo k výraznému zvýšení regulovaných sazeb, které se týkají majitelů tepelných čerpadel. „Sazby D56 a D57 se pro mnoho domácností dramaticky zvedly, což může znamenat, že provoz tepelných čerpadel nebude pro některé z nich tak ekonomický, jak očekávali,“ upozornil Janeček.

Radek Červín však zdůraznil, že i přes zvýšení cen zůstávají tepelná čerpadla výhodnější než jiné způsoby vytápění. „Ano, ceny elektřiny rostou, ale i tak jsou provozní náklady na tepelná čerpadla o 20 % nižší než u plynových kotlů. Když se podíváte na dlouhodobé náklady, tepelná čerpadla stále vycházejí ekonomicky výhodně,“ uvedl Červín.

Budoucnost ruku v ruce?

Pavel Janeček na závěr diskuse otevřel otázku budoucího vývoje trhu s tepelnými čerpadly. „Trh s tepelnými čerpadly roste díky dotacím, ale co se stane, až tyto dotace skončí? Je trh udržitelný i bez podpory?“ ptal se Janeček.

Radek Červín vidí budoucnost pozitivně. „I když dotace hrají roli, trh s tepelnými čerpadly se stabilizuje a poptávka zůstává vysoká i bez nich. Lidé si uvědomují, že tepelná čerpadla představují investici, která se dlouhodobě vyplatí. Navíc modernizace starých domů bude pokračovat, a to znamená další růst,“ uvedl Červín.

Janeček však varoval, že záleží na tom, jak budou lidé k těmto investicím přistupovat. „Důležité je, aby lidé nepřemýšleli jen o krátkodobých úsporách díky dotacím, ale o dlouhodobých přínosech, které jim tato technologie přinese. Pokud se zaměříme na kvalitu instalace a stabilitu trhu, může být tento růst udržitelný,“ uzavřel Janeček.

Kompletní rozhovor si můžete pustit jako video nebo podcast: 

  • Která stávající tepelná čerpadla budou zakázaná? 
  • Jak legislativní rámec Evropské unie ovlivňuje budoucnost české energetiky a trh s tepelnými čerpadly
  • Jakým způsobem se liší instalace tepelných čerpadel u novostaveb a starších domů
  • Jak rostoucí ceny energií ovlivňují provoz tepelných čerpadel a jak si stojí ve srovnání s plynovými kotli

Autor: redakce

FocusOn je zpravodajský web zaměřený na nové trendy v ekonomice s důrazem na využívání moderních technologií.

Další rozhovory