Umění za 27 milionů rozsvítí zákoutí Prahy i historické centrum

Foto zdroj: FocusOn.cz
Life 10. 10. 2024

Umění za 27 milionů rozsvítí zákoutí Prahy i historické centrum

Již po dvanácté rozzáří Signal Festival pražské ulice. Manažerka programu Alžběta Krajčíková odhaluje v pořadu Avokádo, co vše letošní ročník přináší – od inovací a technologií až po mezinárodní spolupráce. Tento rok pokračuje také třetí rok kurátorského konceptu „Ekosystémy“, který tentokrát nese podtitul „Výprava“. Festival letos představí přibližně 40 až 50 umělců.

Signal Festival je již tradičně známý svým propojením současného umění s unikátními lokacemi. Letos se zaměřuje na prestižní prostory, včetně Pražského hradu, kde proběhne instalace v Jízdárně Pražského hradu a videomapping na Arcibiskupský palác. „Dostat se s výstavou na Pražský hrad bylo pro nás obrovskou výzvou. Vyjednávání probíhalo více než rok, zahrnovalo desítky schůzek a kooperaci s institucemi jako je Národní galerie,“ vysvětluje Alžběta Krajčíková.

Festival se také rozšiřuje do dalších částí města, jako jsou Hradčany, Karlín nebo samotné centrum, včetně Šternberského a Schwarzenberského paláce. Návštěvníci tak mohou objevovat umělecké instalace i v historických koutech, které nejsou běžně přístupné. „Cílem je přinést divákům nejen vizuální zážitek, ale i možnost objevovat Prahu v novém světle,“ dodává Krajčíková.

Né všude má ale festival zelenou. Jedním z problémů, který organizátoři řeší, je i neochota některých částí Prahy hostit festival. „Lidem třeba vadí hluk a davy návštěvníků,“ vysvětluje Krajčíková s tím, že projekce trvají do půlnoci, ale kolem 22:00 se doprovodná hudba utišuje na domluvené normy.

Mezinárodní umělci se hrnou po stovkách

Jedním z nejvýraznějších prvků letošního Signal Festivalu je silné zastoupení zahraničních umělců. V programu je zahrnuto více než 22 hlavních instalací, které vytvořili tvůrci z různých koutů světa. Alžběta Krajčíková zdůrazňuje, že Signal Festival si pečlivě vybírá účastníky a každé dílo musí splňovat vysoké nároky na kvalitu a originalitu. „Máme jasně daná kritéria, jaké typy instalací chceme na festivalu mít, protože jde o masovou akci, kde každá instalace musí zaujmout stovky návštěvníků najednou,“ říká Krajčíková.

Na co se tedy těšit? ,,V Clam-Gallasově paláci se odehraje performance Laterny magiky ve spolupráci s Národním divadlem. Dalším zajímavým projektem je instalace Michaela Bielického a Kamily B. Richter s multimediálním projektem Columbus 2.0 ve Schwarzenberském paláci, která přináší inovativní pohled na zpracování digitálních informací,“ láká návštěvníky Krajčíková.

Mladý umělec oživil piazzettu 

Signal Festival předvede unikátní instalaci jihokorejské umělkyně Seohyo, která využívá kreativní kódování k vytvoření dynamických projekcí inspirovaných pražskou architekturou. „Díky této technice se na instalaci objevují i barevné obrazy, které návštěvníkům připomenou pražský orloj nebo kubistické prvky místní architektury,“ vysvětluje Krajčíková.

Další výraznou instalací je svítící totem Audire Fluctus od mladého českého umělce Kryštofa Brůhy, který zvítězil v open callu pro mladé tvůrce. „Kryštof je nejen talentovaný, ale také velmi zodpovědný a technicky zdatný umělec. Jeho instalace na piazzettě Národního divadla přináší spojení estetiky a inovace, které ocení každý návštěvník,“ dodává Krajčíková.

Galerijní zón za poplatek, přinese velký zážitek

I když je velká část instalací přístupná zdarma, festival letos nabízí i Galerijní zónu, která je zpoplatněná a poskytuje návštěvníkům přístup k sedmi exkluzivním dílům v uzavřených prostorách. Vstupné do této zóny činí 440 Kč, což zahrnuje například výstavu britského Studia United Visual Artists v Kunsthalle Praha nebo velkolepá díla Jiřího Příhody ve Šternberském paláci. „Galerijní zóna nám umožňuje financovat nákladné projekty a přitom zachovat velkou část festivalu bezplatnou pro veřejnost,“ objasňuje Krajčíková.

Festival je financován kombinací grantů, sponzorských příspěvků, města Prahy a ticketingu. Základní pilíře financování tvoří granty od hlavního města Prahy (6 000 000 Kč), Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury ČR, spolu se sponzorskými partnery a prodejem vstupenek. Celkový rozpočet festivalu dosahuje přibližně 27 milionů korun, což umožňuje udržení vysoké kvality uměleckých projektů.

Jděte se projít nebo využijte hromadnou dopravu

Signal Festival přitahuje každoročně stovky tisíc návštěvníků, a proto klade velký důraz na bezpečnost a hladký průběh akce. „Máme bezpečnostní týmy u každé instalace, které zajišťují ochranu uměleckých děl 24/7. Také jsme ve spojení s policií a krizovým štábem,“ říká Krajčíková. Letos se festival také zaměřuje na ekologickou mobilitu.

Doprava návštěvníků je podporována i spoluprací s pražským dopravním podnikem, který zajišťuje posílenou veřejnou dopravu. „Snažíme se návštěvníky motivovat k tomu, aby se pohybovali pěšky a užívali si procházku Prahou, což je součástí zážitku samotného festivalu,“ dodává Krajčíková. Samotná procházka kolem instalací vyjde zhruba na 5 kilometrů a instalace si tak můžete zhlédnout během jednoho večera.

Přípravy na další ročníky už začaly

Alžběta Krajčíková prozradila, že přípravy na další ročník Signal Festivalu jsou již v plném proudu. „Už během léta začínáme sestavovat seznam umělců a jednat s nimi dlouho dopředu, protože velká jména je potřeba oslovovat až dva roky předem,“ říká Krajčíková na závěr.

Celý rozhovor si můžete pustit jako video nebo podcast.

Autor: redakce

FocusOn je zpravodajský web zaměřený na nové trendy v ekonomice s důrazem na využívání moderních technologií.

Další rozhovory