Jak dostat přátelské bakterie „živé a zdravé“ do střev? Po cestě jim totiž hrozí nebezpečí v podobě žaludečních šťáv, které mohou probiotické kultury hodně poškodit. Do střev tak často dorazí jen zlomek původního množství. S nadějnou odpovědí přišli vědci z University College London, kteří zvolili metodu tzv. vodní báze s filtrovaným extraktem z naklíčeného ječmene.
Probiotika díky tomu vydrží živá dostatečnou dobu a vodní suspenze jim zároveň umožní projít žaludkem velmi rychle. Vůbec se tak nespustí proces trávení a do střev dorazí v plné síle a téměř stoprocentním množství.
Prospěšnost probiotik pro naše střevní bakterie již prokázala řada vědeckých studií. Mikrobiom, jak je soubor mikroorganismů v našich střevech nazýván, ovlivňuje v našem těle kromě trávení celou řadu procesů. Jeho vyváženost je proto důležitá. Stres, nevhodná strava či například antibiotická kúra ho mohou negativně ovlivnit a v tu chvíli je vhodné sáhnout po probiotikách a vychýlenou rovnováhu obnovit.
Živé bakterie je ale potřeba dostat do střev přes trávicí šťávy, které nejsou pro přežití bakterií vůbec vhodné. S nadějným řešením přišli britští vědci z University College London (UCL), kteří zvolili metodu tzv. vodní báze. Její podstatou je, že živá probiotika jsou uchována v roztoku a trávicím traktem procházejí velmi rychle, aniž by spustila proces trávení. Potvrdil to experiment, ve kterém vystavili několik běžně dostupných probiotických preparátů působení prostředí simulujícího žaludeční šťávy.
„Testované výrobky na bázi tekutin vykazují lepší výsledky, pokud jde o přežití bakterií, ve srovnání s testovanými výrobky sušených produktů,“ konstatovali výzkumníci Mansa Fredua-Agyeman a Simon Gaisford s tím, že probiotické bakterie ve vodní suspenzi jsou schopny bez větších ztrát překonat nehostinné prostředí žaludečních šťáv a dostat se až do střev.
Živá probiotika eliminují patogeny
Rovnováha v zastoupení jednotlivých kmenů bakterií v našem mikrobiomu je důležitá pro celou řadu procesů v našem těle. Její porušení se naopak projevuje celou řadou komplikací. Podle posledních zjištění mají probiotika potenciál efektivně eliminovat škodlivé patogeny, jako je například Clostridium difficile. Tato bakterie se často ve střevech přemnoží po antibiotické kúře a vyvolává průjmy, ve vážnějších případech i nebezpečnou enterokolitidu.
Při braní antibiotik je proto důležité adekvátně doplňovat i probiotika, aby se střevní mikrobiom co nejdříve obnovil a zamezilo se přemnožení patogenů. V souvislosti s tím vyznívá nadějně prohlášení Simona Gaisforda z UCL, který se podílel na studii pro společnost Symprove, která probiotika na tekuté bázi v Británii vyvíjí.
„Nejnovější data ukazují, že probiotika Symprove mají v laboratorním prostředí jasný inhibiční efekt na patogeny, včetně Clostridium difficile a MRSA (kmeny bakterie Staphylococcus aureus, které získaly rezistenci vůči antibiotiku meticilinu). Toto je rozhodně velmi důležitý první krok, vedoucí k používání prospěšných živých bakterií jako součásti péče o pacienty s potenciálně život ohrožujícími infekcemi,“ uvedl Gaisford
Tekutá probiotika také zásadně mění dosavadní distribuční praxi na ose výrobce–spotřebitel. Jelikož jsou zmíněná živá probiotika uchovávána ve filtrovaném extraktu z naklíčeného ječmene, vyžadují speciální péči a nesnesou delší skladování, není možné je koupit v lékárnách, ale posílají se jednomu každému uživateli v individuálním režimu.
Autor: redakce
FocusOn je zpravodajský web zaměřený na nové trendy v ekonomice s důrazem na využívání moderních technologií.