Růst cen obědů se od prosince 2022 zastavil. Po celé první čtvrtletí letošního roku rostly jen o halíře. V březnu dosáhla průměrná cena oběda v České republice 181,90 Kč, o měsíc dříve to bylo 181,40 Kč a v prosinci loňského roku 180,40 Kč. Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity.
„Z platebních dat uživatelů stravenkových karet vidíme, že celý loňský rok se ceny kontinuálně meziměsíčně zvyšovaly. Na začátku roku 2022 byla průměrná útrata za oběd 157 korun, na konci roku 180 korun. Nejvýraznější skok (o více než pět korun) přišel v září. Potom ale růst začal zpomalovat a od prosince jsou změny spíše kosmetické,“ říká Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.
Hlavním důvodem je podle něj fakt, že podzimní zdražení pomohlo provozovatelům restaurací hodně srovnat krok s rostoucími cenami vstupních nákladů a zároveň lidé už nejsou ochotní vysoké ceny akceptovat. Ty tak, zdá se, narážejí na svůj strop.
„Potvrzují se tak naše dlouhodobé predikce, že rok 2023 přinese v gastro sektoru stabilizaci cen, které nyní rostou jen opravdu velmi zvolna nebo vůbec. Nepředpokládáme, že by se na tom mělo v nejbližších měsících něco výrazně měnit, obzvlášť pokud se podaří ČNB dostat letos inflaci pod 10 %,“ komentuje vývoj v prvním čtvrtletí roku Jan Michelfeit.
Stejně jako v předchozích měsících byly i v březnu obědy nejdražší v Praze, kde za ně lidé v průměru platili 203,50 Kč. „Je to sice nejvíce v republice, ale na této sumě zůstává průměrná cena oběda v hlavním městě už čtvrtý měsíc v řadě,“ upozorňuje Jan Michelfeit. V ostatních regionech republiky sice k meziměsíčním změnám stále dochází, ale pouze v řádu haléřů. Ve středních Čechách, které se dlouhodobě drží na druhé příčce, stál v březnu průměrný oběd 196,90 Kč. V únoru 2023 to bylo o 30 haléřů méně a ve srovnání s prosincem 2022 cena vzrostla o 1,20 Kč.
Nejlevněji se stále obědvá na Vysočině (163 Kč) a v Ústeckém kraji (162,90 Kč). Na Vysočině se ceny obědů za 1. čtvrtletí celkově zvýšily o 1,50 a na Ústecku o 1,1 Kč.
V meziročním srovnání (březen 2022 / březen 2023) vzrostla průměrná cena oběda v tuzemských restauracích o 13 %, nominálně to bylo o 21,50 Kč.
Autor: redakce
FocusOn je zpravodajský web zaměřený na nové trendy v ekonomice s důrazem na využívání moderních technologií.