Výroba vlastního vína je běh na dlouhou trať a člověk má na to za svůj, řekněme, krátký život jen velmi málo pokusů. Na našem začátku stála velká investice v řádu stovek milionů, ale v konečném důsledku se velmi vyplatila. V současnosti vlastníme dvě průmyslové haly s kapacitou 4,5 milionu litrů vína, které jsou odshora dolů plné, říká Dušan Černoch, odborník na oblast enologie a majitel vinařství Vinný dům.
Dušan Černoch se věnuje vínu už od svých jednadvaceti let. V roce 1998 navštívil Bordeaux a vinařský průmysl ho nadchl natolik, že se v jeho oblasti stal odborníkem. V posledním roce však i tento sektor utrpěl tvrdou ránu v podobě pandemie a mnoho věcí se změnilo, i když by to člověk na první pohled neřekl.
„Uzavřely se restaurace, hotely, veškeré festivaly a kina – a to byl pro české a moravské vinaře obrovský problém. Spotřeba vína na osobu nebyla téměř poznamenaná, ale uživatelské návyky se zcela změnily a nákupy se přesunuly do supermarketů,“ říká Černoch.
Není investice jako investice
Zato investice do vína v České republice příliš nefungovaly nikdy. Tento byznys se spíše drží v tradičních státech a oblastech, jakými jsou například Francie, Španělsko, Portugalsko nebo Jižní Amerika. „Vinařský průmysl má v těchto zemích svou tradici a archivace vína není jednoduchá. Provádí se především u žlutých vín typu Tokaj a u červených vín z Burgundska a Bordeaux,“ dodává Dušan Černoch.
„Investování do vína je navíc vhodné pouze pro odborníky. Je to složitá záležitost, ve které hraje roli více věcí než jen stáří vína. Člověk by tomu měl opravdu dobře rozumět, není totiž jednoduché nakoupit víno s tím, že má být zhodnoceno ve stovkách procent. A pokud se k tomuto kroku člověk rozhodně, měl by si nechat poradit od odborníků,“ je přesvědčený Černoch.
Projekt s oxidem uhličitým
Dušan Černoch se stále snaží přicházet s novými inovacemi. Aktuálním projektem je odchyt oxidu uhličitého, který společnost získává při kvašení moštu jako vedlejší produkt. Ten se dále může využívat v různých oborech, ale firma má v plánu vrátit ho zpět do určitých nápojů.
„Dělali jsme několik pokusů, při kterých jsme nasytili běžnou vodu kvasným oxidem uhličitým, který má velmi jemné perličky a vlastní autentickou vůni – záleží totiž na tom, z jaké odrůdy kvasný oxid uhličitý pochází. Můžeme tedy v uvozovkách říct, že máme vodu s příchutí moravský Muškát,“ dokončuje Černoch.
Autor: redakce
FocusOn je zpravodajský web zaměřený na nové trendy v ekonomice s důrazem na využívání moderních technologií.