Oscarový herec Leonardo DiCaprio investuje do společností Mosa Meat a Aleph Farms. Obě firmy se specializují na vývoj a výrobu umělého masa. Sám herec považuje umělé maso za řešení klimatických změn, protože jeho výroba je z hlediska emisí skleníkových plynů o poznání šetrnější než chov zvířat.
Podle informací serveru NL Times ani jedna ze společností neprozradila, kolik kapitálu do nich hollywoodská hvězda investovala. Víme však, že Mosa Meat nasbíral v různých investičních kolech přibližně 82 milionů eur (cca 2,08 miliardy korun). DiCaprio se dlouhodobě zasazuje o boj proti změně klimatu. Chov a porážka všech zvířat určených pro masný průmysl je významným zdrojem skleníkových plynů. Změnou této skutečnosti lze dosáhnout zlepšení klimatu, předpověděl herec.
„Jedním z nejúčinnějších způsobů boje proti klimatické krizi je proměna našeho potravinového systému. Společnosti Mosa Meat a Aleph Farms nabízejí nové způsoby, jak uspokojit světovou poptávku po hovězím mase a zároveň vyřešit některé z nejpalčivějších problémů současné průmyslové produkce masa,“ tvrdí podle NL Times Leonardo DiCaprio.
Falešné hovězí přímo z laboratoře univerzity
Společnost Mosa Meat byla založena v roce 2016 za podpory vědeckého oddělení Maastrichtské univerzity. Vyrábí hovězí maso pouze s využitím některých živočišných buněk, které jsou následně kultivovány pro „pěstování“ masa. Výzkumník Mark Post, spoluzakladatel společnosti a vysokoškolský profesor, se v roce 2013 dostal na titulní stránky novin, když představil první hamburger z umělého masa na světě – jeho výroba tehdy stála čtvrt milionu eur, tedy přibližně 6,3 milionu korun.
Steaky vs. životní prostředí v číslech
Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) předpovídá, že spotřeba masa do roku 2050 vzroste o 40 až 70 procent. Podle jeho zastánců nabízí právě umělé maso řešení, které může „výrazně“ snížit negativní dopady průmyslové produkce hovězího masa, aniž by to vyžadovalo změnu chování na úrovni spotřeby. Podle nezávislé analýzy životního cyklu může produkce kultivovaného hovězího masa snížit dopady na klima o 92 procent, znečištění ovzduší o 93 procent, přičemž se ve srovnání s konvenční produkcí hovězího masa spotřebuje o 95 procent méně půdy a o 78 procent méně vody.
Autor: Matouš Mareš