Výrobce jediného původně českého zrajícího sýra zvýšil v roce 2023 meziročně obrat o 2,2 % na 419 milionů korun. Daří se i v prvním kvartálu roku 2024.
Společnosti A.W., která zrající sýry vyrábí pod značkou Olomoucké tvarůžky, zaměstnává ve výrobním závodě v Lošticích 180 lidí a ve střednědobém horizontu má v plánu vybudování nového výrobního závodu s navýšenou kapacitou.
„Na výši našeho obratu i zisku měly v loňském roce vliv strategické změny a opatření v souvislosti se snížením provozních nákladů, zvýšením efektivity výrobního procesu a stabilizací kvality výroby ve druhé polovině roku 2023,“ popisuje Michal Pavelka, generální ředitel a CEO společnosti A. W. A doplňuje: „Pozitivní jsou ekonomické výsledky také za první kvartál letošního roku. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2023 dosahujeme růst v objemu prodaných tvarůžků.“
Výrobce tvarůžků pokračuje v roce 2024 s přípravou strategické investice do nového závodu na vlastních pozemcích v Lošticích.
„V současnosti probíhají projekční práce na vybudování inženýrských sítí, finalizujeme technologickou a architektonickou studii a připravujeme se na zadání projektové dokumentace pro stavební povolení k nové investici,“ doplňuje Pavelka. Oproti stávajícímu stavu výrobních kapacit by realizace nových výrobních prostor měla přinést navýšení kapacity při maximálním vytížení až o 70 %. Předpoklad zahájení výstavby je v horizontu dvou až tří let.
Hlavní odbytiště tvarůžků je stále v České republice. Část produkce směřuje na Slovensko a menší objem pak také do Maďarska a Polska.
Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu, který je základní surovinou při jejich přípravě. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, vápník a díky malému obsahu tuku mají nízkou energetickou hodnotu. Jedinečné chuťové a výživové vlastnosti Olomouckých tvarůžků ocenila v roce 2010 Evropská komise, která jim udělila chráněné zeměpisné označení.
Autor: redakce
FocusOn je zpravodajský web zaměřený na nové trendy v ekonomice s důrazem na využívání moderních technologií.